Farma Strusi Afrykańskich

Garczyn gmina Liniewo

Garczyn 58, 83-420 Liniewo

tel. (058) 6879316, 604412575, 604561579

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Struś - zwierzę użytkowe

Jednym z głównych kierunków chowu strusi jest pozyskanie mięsa zwanego strusiną. Podstawowymi zaletami strusiny są jej wysokie walory smakowe, stosunkowo niska kaloryczność oraz niewielka zawartość cholesterolu i tłuszczu. Mięso jest koloru czerwonego, podobne do polędwicy wołowej i cielęciny. Jest kruche i smaczne. Z jednego strusia ważącego ok. 100 kg uzyskuje się 35 kg dobrego mięsa. Największą masę mięsa dostarcza udo, które z kością może ważyć nawet do 25 kg oraz tylne szynki.

Zapotrzebowanie na mięso strusie systematycznie wzrasta.

Obok mięsa bardzo cennym strusim produktem jest skóra. Wartość skóry to 1 /3 wartości całego ptaka. Obecnie skóra strusi uważana jest za produkt najwyższej jakości i bywa porównywana z luksusowymi skórami krokodyli i słoni. Ceni się ją nawet wyżej, między innymi z racji większej wytrzymałości i odporności na działanie wody, jak również za jej naturalną fakturę zewnętrzną. Wytwarza się z niej całą galanterię skórzaną, począwszy od butów, a na portfelach skończywszy.

Przez wiele lat w Afryce, aby pozyskać cenne pióra przeznaczone do wyrobu wachlarzy oraz dla popularnych wówczas programów rewiowych urządzano polowania na dziko żyjące strusie.

Dzisiaj znaczenie piór z punktu widzenia dochodowości, jest marginalne, a uzyskiwany dochód stanowi około 10% wszystkich przychodów pochodzących ze sprzedaży strusich produktów. Najcenniejsze są pióra białe, które wyrastają tylko u kogutów na skrzydłach i ogonie. Pióra strusie wykorzystywane są w plastyce i zdobnictwie, a dzięki ich własnościom antyelektrostatycznym, używa się ich również w optyce i elektronice do usuwania kurzu.

Jaja strusie obok zastosowania w piekarnictwie są przedmiotem codziennej konsumpcji. Z jednego jaja można zrobić jajecznicę dla 8-10 osób lub ugotować na miękko (gotowanie trwa 45 minut). Na twardo trzeba je gotować dwukrotnie dłużej. Jaja odznaczają się również dużymi walorami dietetycznymi, a ich waga waha się od 1,5 do 2kg. Od jednej kury strusiowej w ciągu okresu nośności otrzymuje się od 40 do 60 sztuk jaj. Z tych jaj uzyskuje się również wydmuszki, które nadają się do malowanek rękodzielniczych, pisanek, można je również grawerować i wyrzeźbiać, ponieważ grubość skorupy wynosi 2mm.
Skorupy wykorzystuje się także do wyrobu oryginalnej biżuterii.

Z dużego pazura wyrabia się wartościowe naszyjniki (zdj. z lewej)

Coraz popularniejszy staje się afrodyzjak otrzymywany ze strusich dziobów i pazura.